Na tržište stiže laptop koji je moguće hakovati

Više o samom laptopu možete pronaći na sljedećem linku : www.orwl.org.

Piše: Ida Serdarević | Objavljeno: 07.12.2017.
  • Na tržište stiže  laptop koji je  moguće hakovati

Glavna uloga novog Oral laptopa je da zaštiti korisnika i njegove podatke. Naime, ovaj laptop se može automatski uništiti ako neko fizički pokuša da ga hakuje. Ipak
Na Oral mogu se instalirati Windows, Ques i Ubuntu operativni sistemi, ali nudi podršku protiv UEFI i DMA napada, kao i protiv USB-baziranih napada.

Tu je specijalni "key fob" mali sigurnosni hardverski uređaj s ugrađenom autentifikacijom koja se koristi za upravljanje i osiguranje pristupa mrežnim uslugama i podacima s NFC podrškom, koji pokazuje da li je korisnik autoriziran za pristup laptopu. Kada je "key fob" van dometa, laptop automatski zaključava sve USB ulaze .

PC vrlo uspješno brani od fizičkog hakovanja tako da laptop pokazuje promjene u električnim komponentama čak i kada je isključen. Ako laptop pokaže da neko planira da fizički ulazi u uređaj, trajno briše enkripcijski ključ, što znači da haker ne može pristupit podacima koji se na njemu nalaze. Sva ova zaštita i sigurnost ima i svoju poprilično paprenu cijenu . Oral PC na tržištu će se pojaviti sljedeći mjesec po cijeni od 1.699 dolara za model s Core m3 procesorom, dok će cijena Core m7 modela biti ipak nešto veća 2.399 dolara.