Do kraja 2016. gotovo polovica svjetskog stanovništva koristit će internet

jer mobilne mreže rastu, a cijene padaju.

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 25.11.2016.
  • Do kraja 2016. gotovo polovica svjetskog stanovništva koristit će internet

Internet  nažalost koristi tek 80 % stanovništva u razvijenim zemljama.  Dok  online je samo 40 % populacije zemalja u razvoju i 15 % u slabo razvijenim državama, stoji u izvješću UN-ove međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).Dok u  nekoliko siromašnih i nestabilnih afričkih zemalja tek svaka deseta osoba je na internetu. Oni koji se ne služe globalnom mrežom su žene, stariji, slabo obrazovani, siromašni i oni koji žive u ruralnim područjima,  izjavila   je agencija   za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju.

 Tako Globalno gledajući, internetom se služi  samo  47  % svjetske populacije, manje od UN-ovog zacrtanog plana od 60 % do 2020. Bez interneta je oko 3,9 milijardi ljudi, više od polovice stanovnika svijeta. ITU očekuje da će pristup mreži do kraja ove godine imati 3.5 milijardi ljudi. Godine 2016. ljudi više ne idu na internet, oni jesu na internetu. Širenje 3G i 4G mreže diljem sviejta dovelo je na internet sve više i više ljudi, ističe se u izvješću.

Telekomi i internetske kompanije se šire kako sve dostupniji pametni telefoni olakšavaju ljudima surfanje internetom, no  nažalost slabije razvijene zemlje zaostaju za ostatkom svijeta. Tako 

dostupnost interneta u tim zemljama na razini je razvijenih država 1998., što znači da slabije razvijene 20 godina zaostaju za razvijenima, upozorava ITU.

Za to su krive cijene usluga ali skupo korištenje mobilnih telefona te nerazvijena infrastruktura u ruralnim i zabačenim područjima.