Zovko: Mladi trebaju svoju budućnost tražiti ovdje

„Mladi trebaju svoju budućnost tražiti ovdje i treba im dati mjesto da preuzmu vlast i odluče o svojoj budućnosti u Africi", istaknula je Zovko

Piše: Ida Serdarević | Objavljeno: 08.10.2017.
  • Zovko: Mladi trebaju svoju budućnost tražiti ovdje
  • Zovko: Mladi trebaju svoju budućnost tražiti ovdje

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko boravi od 6. do 9. listopada u Abidjanu u Obali Bjelokosti na sastanku stranaka desnog centra iz Afrike i Europske unije, New Windhoek Dialogueu, uoči petog EU - Afrika summita koji će se održati krajem studenoga. Na summitu će se razmotriti postignuća zajedničke suradnje i partnerstva između Afrike i Europske unije te će se identificirati izazovi i mogućnosti koje su dostupne za daljnje jačanje partnerstva.

Na New Windhoek Dialogueu okupili su se visoki predstavnici afričkih stranaka desnog centra i zastupnici Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, zastupnici nacionalnih parlamenata te drugi visoki predstavnici stranaka desnog centra iz EU-a. Ovogodišnji pripremni sastanak omogućit će da se zajednički rasprave ključna pitanja koja bi se trebala predstaviti u novom planu zajedničke strateške suradnje između EU-a i Afrike.

Teme o kojim se razgovara na ovogodišnjem New Windhoek Dialogueu su trenutačno stanje odnosa između EU-a i Afrike, očekivanja od predstojećeg summita, trgovina i regionalna integracija, upravljanje migracijama preko granica, financije i investicije.

Zastupnica Zovko danas je sudjelovala u panelu „Ulaganje u mlade za ubrzani inkluzivni rast i održivi razvoj". Tijekom svog govora na panelu o mladima Zovko je naglasila važnost ulaganja u obrazovni sustav, cjeloživotno učenje, strukovno osposobljavanje i vještine, inovacije kako bi se mladi pripremili za konkurentne zahtjeve na tržištu rada.

Govorila je i o problemu nezakonite migracije, posebice mladih ljudi, te je istaknula da se moraju poboljšati poslovno okruženje, ulaganja i konkurentnost gospodarstva, za što je potrebno mobilizirati postojeće financijske instrumente poput Europskog fonda za održivi razvoj (EFSD).

Zovko je posebno naglasila nužnost provedbe institucionalnih i političkih reformi u dotičnim državama, koje su i temelj svih ostalih reformi. Navela je kako će institucionalna i politička stabilnost donijeti povjerenje i potrebna ulaganja u održivi i inkluzivni razvoj mladih.