U Gorskom kotaru palo 10-ak cm snijega, a bit će ga još (kao i bure)

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 09.02.2017.
  • U Gorskom kotaru palo 10-ak cm snijega, a bit će ga još (kao i bure)

 

U veljaču je Rijeka ušla s vrlo kišovitim vremenom, u samo dva dana ispunjen je mjesečni prosjek, a do potpunog smirivanja vremena ukupno je palo 269 mm kiše. Od glavnih meteoroloških postaja u Hrvatskoj daleko najveća količina.
Od ostalih postaja u PGŽ, Parg je dobio 106 mm, u Malom Lošinju palo je 75 mm, a u Rabu 59 mm.

Oborine su stigle kao posljedica djelovanja dva sustava. Prvi je započeo utjecaj još krajem veljače, a radilo se o poremećaju s Atlantika, zbog kojeg je u jugozapadnoj struji na riječko područje pristizala naoblaka uz obilne oborine koje su nastajale. Osim riječkog područja, obilno je padalo i na zapadu Gorskog kotara. Kiša se uz zatopljenje odvukla na 6 dana, a po slabljenju spomenutog poremećaja, uslijedio je samo kraći predah.
Drugi događaj bila je Genovska ciklna koja je donijela osjetno manje oborina zbog čudnog kretanja, ali je uspjela povući dovoljno hladnoće sa sjevera da u Gorskom kotaru i dijelu Like padne i 10-ak cm snijega. Neku značajniju kišu nije donijela.

Čim je ciklona odmaknula južnije, oborine su na Kvarneru većinom prestale, a primat je preuzela jaka bura s olujnim udarima, koja nije stvarala većih problema. S burom je stigao i hladniji zrak, posebno u večernjim, noćnim i jutarnjim satima, a slično će se nastaviti i do kraja tjedna.

Tijekom četvrtka anticiklona s područja Skandinavije proširit će se do Jadrana, a na Sredozemlju, na području Tirenskog mora bit će prisutna ciklona koja će do petka oslabjeti.
S takvim rasporedom sustava na Kvarneru se tijekom četvrtka očekuje promjenjivo ili pretežno oblačno vrijeme i vjetrovito uz buru, dok će u gorju biti pretežno oblačno s povremenim snijegom koji će još malo podebljati pokrivač. Snijega nošenog burom može biti i na istočnom priobalju te na području istočnog riječkog priobalja (Hreljin, Zlobin).

Sa slabljenjem ciklone s juga Sredozemlja u petak, ojačat će anticiklona, uz dotok hladnijeg zraka sa sjevera. Bit će suho uz promjenjivu naoblaku, ali hladnije, osobito u jutarnjim satima, dok će danju na Kvarneru, ovisno o prisustvu sunca biti i ugodno. U Gorskom kotaru hladno ili vrlo hladno, a temperatua do sredine idućeg tjedna neće imati pozitivnu vrijednost.

Prenosi : http://rijeka.meteoadriatic.net 

Pročitajte slijedeće

Preminuo John Glenn

Preminuo John Glenn

John Glenn, prvi Amerikanac koji je letio u Zemljinoj orbiti, preminuo je danas u 95. godini