Produženi vikend nestabilan, no (ipak) ne i prehladan

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 12.04.2017.
  • Produženi vikend nestabilan, no (ipak) ne i prehladan

Tijekom utorka preko naših se krajeva premještala plitka dolina s vlažnim i nestabilnijim zrakom, zbog čega je bilo lokalnih pljuskova uz grmljavinu, posebno na zapadu Gorskog kotara te u riječkom zaleđu uz granicu sa Slovenijom.
Prolazne kiše navečer je s frontom bilo i u Rijeci, a zatim se oborinska pruga premještala i preko otoka.

Prema službenom mjerenju od srijede u 8h, najviše kiše palo je u Crnom Lugu (15 mm) te u Delnicama i Pargu 9 mm. Na Kvarneru, osim spomenute granice sa Slovenijom, za koju ne postoje službena mjerenja, većinom je palo 1 mm (Rijeka) ili 2 mm (Bakar, Kukuljanovo, Rab). U Malom Lošinju kiša nije padala, isto kao ni u Krku.

Van PGŽ najviše kiše dobio je Zavižan, na kojem je izmjereno 12 mm, u Ogulinu je palo 9 mm, dok se za sve ostale lokacije može primijeniti “recept” 1 ili 2 mm, a na mnogim lokacijama uopće nije padalo.

S odmicanjem tog oslabljenog poremećaja vrijeme se brzo vratilo na staro pa srijeda protječe u znaku stabilnog, ali ne i posve sunčanog vremena. Vrlo slično se očekuje u četvrtak, s time da će na sjeveru Gorskog kotara postojati mogućnost kraćeg pljuska ili slabe kiše.

U petak bez zamjetnije promjene, a subota, nedjelja i ponedjeljak bit će osjetno nestabilniji, s čestom kišom ili pljuskovima, no ne i hladni, kako se činilo početkom tjedna.

Još jednom se pokazalo ono što stalno naglašavamo. Prognozu vremena moguće je koliko toliko precizno dati tri dana unaprijed, sve iza toga su izgledi vremena, a ne prognoze, koji se mogu i ne moraju ostvariti. U našoj najavi pisanoj početkom tjedna, prognozirali smo nestabilan utorak te najavili mogućnost zahladnjenja na Uskrs. Na sreću ljubitelja proljeća, ostat će samo na mogućnosti.

Prenosi : http://rijeka.meteoadriatic.net