Prikraju radovi na energetskoj obnovi zgrade OŠ Nikola Tesla

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 06.02.2017.
  • Prikraju  radovi  na energetskoj obnovi zgrade OŠ Nikola Tesla

Radovima energetske obnove zgrade Osnovne škole Nikola Tesla zamijenjena je kompletna vanjska stolarija, postavljena toplinska izolacija potkrovlja i dvaju ravnih krovova t obnovljena fasada Škole, čime je postignuta visoka energetska učinkovitost i ušteda u potrošnji energije. Radovi su vrijedni 7,1 milijun kuna, od čega je Grad Rijeka kao osnivač Škole osigurao 3,4 milijuna kuna.

Tijekom 2015. i 2016. godine, Grad Rijeka je temeljem javnog poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, objavljenog u sklopu Pilot projekta Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja ,ostvario pravo na bespovratna sredstva za energetsku obnovu četiri objekta – Osnovnu školu Nikola Tesla, Osnovnu školu Fran Franković, Podcentar predškolskog odgoja Krijesnica i Podcentar predškolskog odgoja Turnić. Sredstva su izdvojena iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Predstavljanju radova izvedenih tijekom netom dovršene energetske obnove zgrade Osnovne škole Nikola Tesla prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, državna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Katica Prpić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić, v.d. pročelnika Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Vladimir Benac i ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera Mrakovčić.

Projekt obnove Osnovne škole Nikola Tesla obuhvaćao je zamjenu fasadne stolarije drvenom stolarijom boljih toplinskih svojstava, sanaciju ravnog krova, neprohodne terase i stropa prema negrijanom tavanu postavljanjem toplinske izolacije. Kako je zgrada, koja je izgrađena 1934. godine dio zaštićene kulturne cjeline, energetska obnova regulirana je zahtjevima Konzervatorskog odjela u Rijeci, pa se tako ETICS fasadni sustav izvodio na strani unutrašnjeg dvorišta, dok je ostali dio fasade restauriran. Ovi radovi na fasadi nisu bili dio opravdanog troška sukladno uvjetima Poziva pa su se u cijelosti financirali sredstvima Grada Rijeke. Projektirane uštede iznose 47% u godišnjoj potrošnji energije.

Ravnateljica Škole Bandera Mrakovčić napomenula je kako je jako zadovoljna učinjenim radovima te kako je učenicima sada ljepše i ugodnije raditi, a pročelnik Benac dodao je kako će se radovi u Školi nastaviti u smislu uređenja interijera. „Bit ćemo do kraja energetski učinkoviti i ekološki osviješteni“, poručio je.

Radovi na energetskoj obnovi Škole vrijedni su 7,1 milijun kuna, od čega je Grad Rijeka osigurao 3,4 milijuna kuna, dok je iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobiveno nepovratnih 3,7 milijuna kuna.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, prije svega Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te poručio kako se Grad Rijeka i dalje javlja i javljat će se na njihove javne pozive. Dodao je kako važnost energetske učinkovitosti nisu prepoznali samo Odjeli gradske uprave, već i brojni građani Rijeke i upravitelji zgrada pa je Rijeka vodeći hrvatski grad kada je riječ o obnovi fasada.

Državna tajnica Ministarstva Prpić i v.d. direktora Fonda Majdandžić čestitali su Gradu Rijeci i građanima Rijeke na osviještenosti i postignutim rezultatima te poručili kako Rijeka u ovom području može biti primjer ostalima.

Podsjećamo kako su 2012. godine izvršeni radovi na uređenju kotlovnice OŠ Nikola Tesla kojima je omogućen prelazak sa lož ulja na plin, dok su u ljeto 2015. godine uređeni e-učionica i dva sanitarna čvora, od kojih je jedan za osobe smanjenje pokretljivosti.

Grad Rijeka 

Pročitajte slijedeće