OBILAZAK RADOVA U H-OBJEKTU BIVŠEG KOMPLEKSA RIKARD BENČIĆ

Piše: Marko Sladojević | Objavljeno: 17.02.2017.
  • OBILAZAK RADOVA U H-OBJEKTU BIVŠEG KOMPLEKSA RIKARD BENČIĆ

U svrhu preseljenja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u H-zgradi bivšeg kompleksa Rikard Benčić, u dijelu prizemlja i na prvom katu, izvode se građevinski, obrtnički i instalaterski radovi prema glavnom projektu izrađenom po glavnom projektantu Dinku Peračiću, dipl.ing.arh. Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno 6,8 milijuna kuna, a sredstva se izdvajaju iz proračuna Grada Rijeke. 
 

Radove u H-objektu u koji će se preseliti Muzej moderne i suvremene umjetnosti obišli su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci dr.sc. Biserka Dumbović-Bilušić, voditeljica-ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić, direktorica društva Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeka 2020 Irena Kregar-Šegota te načelnica Odjela za kulturu Grada Ljubljane Mateja Demšič i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa suradnicima.  
 
Planirani zahvati odnose se na izvođenje minimalnih potrebnih zahvata za stavljanje u funkciju navedenih prostora za potrebe Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. To se primarno odnosi na organizaciju i uređenje unutrašnjeg prostora tako da se osiguraju sanitarno higijenski uvjeti, uvjeti zaštite od požara i zaštite na radu i urede prostori potrebni za funkcioniranje galerijske djelatnosti.  Kako je rečeno, zadržat će se osnovna obilježja građevine, a ona će se korištenjem transformirati za novu funkciju uz uvođenje nužnih sigurnosnih i tehničkih sustava koji će omogućiti suvremeno korištenje i razvoj muzejskih aktivnosti.
 
„Muzej moderne i suvremene umjetnosti u ove bi se prostore trebao useliti do kraja ove godine“, najavio je gradonačelnik Obersnel. U prvoj etapi, za potrebe MMSU-a u funkciju će se staviti dio prizemlja i prvi kat zapadnog krila, dvorana na prvom katu spojnog južnog volumena i dijelovi središnjeg spojnog dijela na prizemlju i prvom katu H građevine.
 
Puna funkcionalnost Muzeja sa svim potrebnim sadržajima realizirat će se u drugoj etapi proširenja MMSU-a na ostatak prostora u prizemlju i dvije gornje etaže.  Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno 6,8 milijuna kuna, a sredstva se izdvajaju iz proračuna Grada Rijeke. 
 
Bivša tvornica “Rikard Benčić” simbol je riječke industrijske povijesti, no u godinama što su pred nama ona će postati središnja točka kulturne budućnosti grada. Urbana revitalizacija i obnova ruševnog kompleksa u centru grada jedan od najvećih projekata kulturne infrastrukture u Hrvatskoj, dio kulturne strategije Grada Rijeke da svoju baštinu osuvremeni i stavi u upotrebu, ali i centralno mjesto odvijanja programa Europske prijestolnice kulture. 
 
Naime, kako je najavio gradonačelnik Obersnel, preseljenje MMSU-a dio je projekta „Prenamjena i revitalizacija ex bloka Rikard Benčić u Rijeci“, u sklopu kojeg će se prostori bivše tvornice prenamijeniti u objekte javne, kulturne i obrazovne svrhe. Tako će se, osim MMSU-a, u „Benčiću“ smjestiti i druge kulturne ustanove – Muzej grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka i Ciglena zgrada u funkciji Dječje kuće u sklopu programa Art-kina.
 
Inače, sredstvima iz EU fondova planira se financirati i obnova i prenamjena Upravne zgrade (Palača šećerane) u "Benčiću", u koju će se preseliti Muzej grada Rijeke, te s njom povezani motorni brod "Galeb". Projekt je prijavljen na natječaj za obnovu kulturne baštine i do sada su uspješno prijeđena četiri od sedam krugova prijave.

Grad Rijeka

Pročitajte slijedeće