NA ZAVRŠNICI 34. RIJEČKOG KARNEVALA VIŠE OD 10.400 MAŠKARA

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 27.02.2017.
  • NA ZAVRŠNICI 34. RIJEČKOG KARNEVALA VIŠE OD 10.400 MAŠKARA

Međunarodna karnevalska povorka ove je godine okupila preko 10.400 sudionika u 110 grupa sa 74 alegorijskih kola, koji su svojima maskama pokazali, odnosno komentirali što ih je u posljednjih godinu dana inspiriralo, nasmijalo ili naljutilo, kroz duhovite alegorije. Predajom ključa Grada i paljenjem pusta na moru završio je još jedan nezaboravni Riječki karneval. 
Crvenkapica i vuk, Gospodari prstenova, Princeza na zrnu graška, Šuma Striborova, Shrek i Fiona, Petar Pan… donijeli su na Korzo čaroliju bajki i poznatih priča, dok su nas gejše i samuraji, Vikinzi, Jamajčani, Teksašani i ostali proveli duž zemaljske kugle. Te i još stotine drugih karnevalskih priča ove je godine u Rijeci pratilo čak 100.000 posjetitelja. 

 

Uz 16 grupa iz ostatka hrvatske, povorka je međunarodni predznak imala zbog brojnih gostiju iz inozemstva – iz Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Pobrežje - Ptuj), Crne Gore (Herceg Novi), Srbije (Vrnjačka Banja) te mješovite grupe K.G. Nevera iz učeničkog doma Kvarnera i KG „Par-Nepar“ s članovima iz Slovenije, Belgije, Francuske i Danske.Prolaskom i posljednje grupe, tradicionalno Halubajskih zvončara, na pozornici se odvila gorko-slatka ceremonija vraćanja ključa Grada iz ruku maškara gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu.


Paljenjem pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, Riječki karneval je službeno priveden kraju, dok se neslužbeno nastavio na brojnim maškaranim zabavama, a njegov duh živjet će još i kroz ožujak kroz humanitarnu izložbu fotografija Foto studija Kurti „Nasmijana lica Riječkog karnevala“ Snimka povorke ponovno se može pogledati na stranici Karnevala, a repriza karnevalske povorke na Kanalu Ri, i to u dva dijela – u subotu, 4. ožujka, oko 10.15 sati te drugi dio u nedjelju, 5. ožujka, oko 9.30 sati. Posebni prilog o Međunarodnoj karnevalskoj povorci na 32 stranice izašao je i danas u Novome listu.

Grad Rijeka