Dužnici, važno je znati što učiniti da vas ne ovrše!

Župan Matija Posavec donosi Rješenje o osnivanju i imenovanju Zajedničkog radnog tijela Međimurske županije i Inicijative Ovršni ustanak za raspodjelu proračunskih sredstava iz Županijskog fonda

Piše: Ida Serdarević | Objavljeno: 29.09.2018.
  • Dužnici, važno je znati što učiniti da vas ne ovrše!

U današnja vremena, zbog Ovršnog zakona koji je donesen PROTIV građana Republike Hrvatske najgora situacija koja se dužniku može desiti je ovrha. Jer dug od nekoliko stotina kuna može narasti na nekoliko tisuća, pa i desetaka tisuća kuna zahvaljujući Ovršnom zakonu koji je Vlada RH predložila, a koji su zastupnici Hrvatskog sabora usvojili, zakonu koji je pisan da pogoduje lobijima, a ne građanima Republike Hrvatske!

Zbog tog zakona formirana je Inicijativa Ovršni ustanak kojoj je cilj staviti postojeći zakon izvan snage i donošenje Ovršnog zakona koji će realno omogućiti građaninu dužniku da vrati dug. No Inicijativa Ovršni ustanak nastoji i trenutno poduzeti konkretne korake za pomoć ovršenima i onima kojima prijeti ovrha.

Svoje konkretne prijedloge prvo je predložila na Kolegiju gradonačelnika i načelnika Međimurske županije, gdje je dobivena podrška od svih gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji.

Župan Matija Posavec donosi Rješenje o osnivanju i imenovanju Zajedničkog radnog tijela Međimurske županije i Inicijative Ovršni ustanak za raspodjelu proračunskih sredstava iz Županijskog fonda za hitno zbrinjavanje deložiranih u koji je Međimurska županija uplatila 150.000,00 kn.

Zatim Inicijativa započinje s pojedinačnim razgovorima s gradonačelnicima  i načelnicima, pa će tako nakon uspješnog razgovora s gradonačelnikom Čakovca Stjepanom Kovačem uskoro održati zajedničku konferenciju za medije.

Bili su i u Pribislavcu gdje su s načelnicom Višnjom Ivačić prošli točku po točku i na obostrano zadovoljstvo zaključili da se u Općini Pribislavec provode 7 od 8 predloženih mjera. Osma mjera nije doista u njihovoj ingerenciji i tu će se Inicijativa Ovršni ustanak obratiti na nadležnu adresu, u Hrvatske vode.

Povoljni su odgovori bili i u Selnici kod načelnika Ervina Vičevića koji je naglasio da im je ovrha zaista zadnji korak ako ne uspije doći do nikakvog dogovora.

Ono što je važno napomenuti je da su svi sugovornici dali i neke svoje konstruktivne prijedloge, a iz svega do sada savjet dužnicima:

Nemojte čekati da se pokrene ovrha! Kad vam dođe opomena, nemojte se oglušiti na nju nego otiđite na razgovor tamo gdje ste dužni i bez obzira na to što je u opomeni pisalo da morate dug vratiti u roku, recimo 7 dana, na direktnom razgovoru predložite koliko možete mjesečno plaćati i izaći će vam u susret. Korist je obostrana, i za dužnika i za potražitelja i ono najvažnije, u tome nema kamata koje mogu podići dug na neotplative visine zbog postojećeg Ovršnog zakona. Sistem direktnog dogovora već godinama funkcionira u Murskom Središću i gradonačelnik Dražen Srpak je izuzetno zadovoljan jer je odaziv dužnika na dogovor velik, sa svima se dogovori tempo otplate koji je dužniku realan i izlazi se iz dužničke krize na zadovoljstvo svih strana.

Za Inicijativu Ovršni ustanak