Jod u trudnoći

Uravnotežen unos joda u trudnoći izuzetno ja važan. Naime, manjak joda utiče na rad štitnjače kako bi lučila dovoljnu količinu hormona potrebnih za razvoj bebe.

Piše: Ida Serdarević | Objavljeno: 09.07.2017.
  • Jod u trudnoći

Pored toga, zbog nedostatka joda tokom trudnoće, djeca mogu imati poteškoće u razvoju i učenju. Nedovoljan unos joda je najčešći uzrok mentalnih retardacija. Stoga treba preventivno djelovati i unositi dovoljnu količinu joda.   Štitna žlijezda koristi jod kako bi proizvela hormon štitnjače – jedan od najvažnijih hormona koji pokreće ljudski organizam. Ako unos joda u trudnoći nije dovoljan, štitnjača ne može  proizvesti dovoljno hormona da zadovolji potrebe mozga koji se razvija.  Ako se u ranoj trudnoći razvije hipotireoza, (poremećaj rada štitnjače koji dovodi do poremećaja metabolizma), postoji značajan rizik od pobačaja, prijevremenog poroda, te neuroloških oštećenja fetusa. Neke od posljedica nedovoljnog unosa joda u trudnoći, odnosno nedostatka hormona štitnjače su smanjen IQ (koeficijent inteligencije) kod djece za 10 do 15 bodova, oštećenja sluha, te različita stanja kao što su poremećaj pažnje i hiperaktivnost.     Trudnicama je potrebno 175-200 mcg joda dnevno. Obzirom da je unos joda nemoguće izmjeriti ukoliko se unosi kroz hranu, doktori i medicinski stručnjaci u razvijenim zemljama preporučuju trudnicama unos dodatnog joda kroz multivitamine ili minerale koje sadrže dodatak joda i namijenjene su upravo za primjenu u trudnoći.  

Ono što trudnice mogu učiniti kako bi povećale unos joda je sljedeće:

Piti između pola do jedne litre mlijeka na dan.
Koristiti jodiranu sol. Morska sol nije dovoljan izvor joda, stoga provjerite da li upotrebljavate jodiranu sol.
Jesti hranu bogatu jodom. Plodovi mora i morske alge imaju izuzetno visok udio joda.
Koristiti prenatalne dodatke prehrani koji sadrže jod. No, prije nego odlučite koristiti dodatke prehrani, posavjetujte se sa svojim ljekarom. 

Pročitajte slijedeće

Zdrava prehrana za djecu od 1-3 godine

Zdrava prehrana za djecu od 1-3 godine

Odgovarajuća prehrana potrebna je za djetetov optimalan fizički i intelektualni razvoj. Iako kvalitetna prehrana ne jamči dobro zdravlje i dug život, pruža vrlo dobre mogućnosti za ostvarenje tog cilja.