izbacite mlijeko iz svoje ishrane

Piše: Ida Serdarević | Objavljeno: 05.12.2017.
  • izbacite mlijeko iz svoje  ishrane

Postoje poželjeno mišljenje kada je mlijeko u pitanju. Na jednoj strani je vjerovanje da je mlijeko odličan izvor kalcijima i proteina koji su korisni za organizam, odnosno za njegov rast i razvoj.S druge strane, alternativna medicina tvrdi da mlijeko uopće nije zdravo i da je čovjek jedina vrsta koja pije mlijeko .

U prilog tome ide podatak da je sve više ljudi netolerantno na mlijeko, tj.na laktozu, jer se s godinama smanjuje količina enzima laktaze koja razlaže taj šećer i dolazi do otežanog varenja. Također se smanjuje i količina renina, enzima koji razlaže bjelančevinu iz mlijeka - kazein, koja također dovodi do problema prilikom varenja.


Ako ste planirali da ostavite mlijeko i mliječne proizvode, evo kakve do promjene na vašem tijelu možete očekujete sljedeće . Mlijeko ima za cilj da njeguje telad, samim tim ono sadrži hormone poput testosterona koji mogu da stimulira masne žlijezde na koži, navodi se u studiji medicinske škole Hartmut. Drugim riječima, restrikcija mliječnih proizvoda, smanjit će broj bubuljica i neprijatnih izraslina na vašoj koži.

 Poznato je da 75 % svjetskog stanovništva netolerantno na laktozu, jer smo genetski programirani tako da poslije djetinjstva prestanemo da proizvodimo enzim koji razgrađuje laktozu. Jedan od oblika netolerancija na laktozu su nadimanja i bolovi u našem trbuhu. Ako izbacite mliječne proizvode iz ishrane, možete izgubiti ili nabaciti kilograme. Ovo zavisi od toga što ćete unositi u organizam umjesto sira. Do povećanja tjelesne težine dolazi ako ovu vrstu proteina zamijenite hranom koja je bogata ugljenim hidratima.

Ako baš volite mlijeko, a imate neki vid intolerancije ili osjetljivosti, onda možete da probate s eliminacijom tih proizvoda iz ishrane na određeni period kako biste vidjeli hoće li doći do smanjenja simptoma. U tom slučaju se možete okrenuti alternativama kao što su kokosovo, bademovo mlijeko.

Pročitajte slijedeće