Otvoren 52. zg salon - do 28.10. mnoštvo sadržaja bez naplate ulaznica!

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 07.10.2017.
  • Otvoren 52. zg salon - do 28.10. mnoštvo sadržaja bez naplate ulaznica!
  • Otvoren 52. zg salon - do 28.10. mnoštvo sadržaja bez naplate ulaznica!
  • Otvoren 52. zg salon - do 28.10. mnoštvo sadržaja bez naplate ulaznica!
  • Otvoren 52. zg salon - do 28.10. mnoštvo sadržaja bez naplate ulaznica!

 Svečano otvoren 52. zagrebački salon – do 28.10. na više zagrebačkih lokacija posjetitelji  besplatno mogu razgledati radove iz samog vrha hrvatske primijenjene umjetnosti i dizajna Sinoć je u prisustvu brojnih umjetnika i građana u Muzeju Mimara svečano otvoren 52. zagrebački salon, a ovogodišnje izdanje koncipirano je na na temu '(Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti'.
Zagrebački salon, kojeg je 1965. utemeljila Skupština grada Zagreba, renomirana je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja iz cijele Hrvatske – godišnja smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu, odnosno primijenjenim umjetnostima i dizajnu.

„Ovogodišnje izdanje Salona pokazuje sam vrh suvremene primijenjene umjetnosti i dizajna. Sjajni radovi odgovor su umjetnika na temu autora koncepcije i kustosa, Nikole Albanežea. Vrlo smo zadovoljni odazivom umjetnika na natječaj te odličnim, intrigantnim i duhovitim radovima. Salon je dodatno obogaćen nizom popratnih događanja i predavanja. Naše tendencije u budućnosti su još veći odaziv stranih umjetnika, dok je ovogodišnji salon obogaćen radovima dva slovenska umjetnika", kazala je neposredno nakon otvorenja Ivana Bakal, ravnateljica Salona.
Naglasila je i da se uz glavnu tematsku izložbu u Muzeju Mimara održavaju dva prateća događanja - izložba projekata i ideja za revitalizaciju kompleksa dvorca Jakovlje te ZS laboratorij, u okviru kojega će se održati modna događanja, performansi i predavanja.
Ni Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i autor koncepta Salona, nije krio svoje zadovoljstvo odazivom na otvorenje, a posebno je pozvao građane da u što većem broju obiđu Salon.

„Dobar odaziv brojnih autora doveo je do izložbe veoma raznovrsnih radova; posjetitelji Salona vidjet će maštovita modna rješenja i video zapise performansa, ali i muzejskih projekata, bizaran nakit i kvalitetan grafički dizajn, neobične instalacije i intrigantan produkt-dizajn. Pritom valja naglasiti kako to nipošto nisu konvencionalna rješenja, nego redovito s poetskim, duhovitim pomakom čime su opravdali središnju temu Salona naslovljenu (Ne)primjenjivost primijenjenih umjetnosti. Potvrđuje se da umjetnici pored zanatske perfekcije nastoje u svoj stvaralački rad unijeti slojevitu simboliku, prenijeti određenu poruku, iskazati emociju“, kazao je Albaneže.
Na otvorenju su također govorili Nevena Tudor Perković, načelnice Sektora za razvoj kulture pri Ministarstvu kulture RH, Mirna Rudan Lisak, izaslanica gradonačelnika Milana Bandića i Lada Ratković, ravnateljica Muzeja Mimara.


52. zagrebački Salon, kojeg organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), zatvara se 28. listopada, kada će se održati svečana  dodjela nagrada najboljim radovima.  Detalje programa 52. zagrebačkog salona potražite na službenoj web stranici:  http://52zagrebackisalon.com

 

 

 

 

 

 

Pročitajte slijedeće