Ana Znaor Pozivam svih da se uključe u akciju „Želimo vježbati vid“

Razgovarali smo s Članicom Kickboxing kluba „Sušak“ iz Rijeke.

Piše: Ida Serdarević | Objavljeno: 09.09.2017.
  • Ana Znaor Pozivam svih da se uključe u akciju „Želimo vježbati vid“

Predstavi nam se ukratko. Zašto baš kickboxing, a ne neki drugi sport? Kako si “ušla” u kickboxing?

 Ja sam Ana Znaor. Imam 27 godina. Diplomirala sam na Učiteljskom fakultetu u Rijeci. Cijeli život živjela sam u Malinskoj, na otoku Krku, a sad me život vratio u moj rodni grad, Rijeku. Članica sam Kickboxing kluba „Sušak“ iz Rijeke.

Moj otac Predrag je trener kluba u Malinskoj te me jednom poveo sa sobom na trening. Tada sam imala 5 godina. Tata kaže da sam već tada bolje izvodila vježbe od starijih koji su duže trenirali u klubu. Kad smo se vratili s treninga, mami sam s oduševljenjem ponovila skoro sve vježbe i jedva čekala idući trening. Sjećam se, kad bi me tata pitao „Što najviše voliš?“, ja sam odgovarala „Kad me tata vodi na tvening” (tada još nisam mogla izgovoriti „R“)

 

 Što te motiviralo da  se priključiš  nacionalnom programu " Želimo vjezbati vid " udruge I... Djeci S Ljubavlju 

 Sa zadovoljstvom sam se uključila u Vaš projekt jer je to najmanje što mogu učiniti kako bismo pomogli dječici kojima je pomoć najpotrebnija. Žalosno je što djeca nemaju adekvatnu opremu kako bi mogla vježbati vid. Još jedan razlog je taj što i sama čitav život nosim optička pomagala i imam veliku dioptriju (skoro -6) te i sama znam kako se osjećam kad skinem leće i ne vidim skoro ništa. Inače sam učiteljica razredne nastave i još me više obradovalo kad sam čula da će se prikupljenim sredstvima pomoći djeci u OŠ Pećine.

 

 Poznato je da si prvu titulu prvakinje svijeta osvojila još 2009. godine. Možeš li nam ukratko nabrojiti svoja ostala najveća sportska dostignuća? Moji najznačajniji kickboxing uspjesi su: 6x svjetska prvakinja, 5x europska prvakinja i 26x pobjedica Svjetskog kupa. To sam navela samo zlatne medalje. Srebrnih i brončanih ima manje, ali njih niti ne brojim.

 

Kako se motiviraš za ustrajnost u treningu? Kad god imam svjetsko ili europsko prvenstvo, jednako sam uzbuđena kao i pred 20 godina. Takva prvenstva su svake dvije godine i ja branim titulu prvakinje iz godine u godinu. Za manje od dva mjeseca branim svjetsku titulu u Budimpešti pa se nadam ponovno izvrsnom rezultatu. Želim ostati na vrhu i pobijediti. Motivacija je još veća kad znaš da Vlada RH daje novčanu nagradu jedino za svjetsko i europsko ZLATO. Tako da kad odlazim na takve turnire, ne zadovoljavam se srebrom ili broncom.

 

 

Sad jedno specifično pitanje za borilačke sportove. Kako se odvija skidanje kilograma prije natjecanja? Koliko traje proces i koliko se iscrpljeno osjećaš radi toga na samom natjecanju? Moram priznati da skoro nikad nisam imala problema s kilažom jer imam 68 kg, a borim se u kategoriji do 70 kg. Sjećam se da sam tjedan dana prije Europskog prvenstva u Azerbejdžanu 2010. godine skidala kilograme. Tada mi je farmaceut Nikola Dajković napisao program prehrane. Trenirala sam 3 puta dnevno i skroz sam izbacila sol i šećer koji sam prije toga unosila u prekomjernim količinama. Kako sam se prije toga dosta nezdravo hranila, tijelo mi je brzo počelo reagirati na promjene i u 4 dana sam izgubila 4 kg. Nisam bila iscrpljena jer sam unosila dovoljno proteina. Na samom natjecanju sam bila u odličnoj formi te sam tada postala europska prvakinja. Od onda više nikad nisam imala problema s viškom kilograma.

 

Kako provodiš slobodno vrijeme? Najviše volim boraviti u prirodi s dečkom, sestrama i prijateljima. Opuštaju me šetnje psa uz more.

Kako se financiraš u ova krizna vremena?  Proteini.si su mi već godinu dana sponzori te me svaki mjesec opskrbljuju potrebnim suplementima i odjećom. Nažalost, nemam niti jednog sponzora koji bi mi financirao odlaske na natjecanje. Sama, iz svog džepa plaćam sva putovanja, smještaj i nastup na natjecanjima. Vrhunska sam sportašica 1. kategorije HOO-a tako da godinama dobivam stipendiju od grada Rijeke. Grad Rijeka mi je uvelike pomogao na taj način što mi je dao stan na korištenje radi svih mojih vrhunskih rezultata. Također, općina Malinska – Dubašnica me često financijski nagradi za ostvarene rezultate. Kickboxing nije sport od kojeg se može živjeti i naravno da treba imati redovni posao uz treninge. Ove godine sam trebala imati Svjetsko prvenstvo u Brazilu koje je premješteno u Budimpeštu, što znači da će troškovi biti znatno manji. Ne znam kako bih si sama isfinancirala put u Brazil.

 

 Neka poruka za kraj? Pozivam svih da se uključe u akciju „Želimo vježbati vid“ te da skupa pomognemo onima kojima je to najpotrebnije.