Uskoro umjesto menadžera, sa novcem raditi će automati

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 05.04.2017.
  • Uskoro umjesto menadžera, sa novcem  raditi  će automati

Firma  objašnjava da su se investitori, odnosno klijenti, počeli pitati - da li su ljudi koji upravljaju njihovim novcem vrijedni naknada koje plaćaju i da li bi vještačka inteligencija mogla taj posao obavljati mnogo jeftinije?

Do sada se pričalo koliko će automatizacija utjecati na radnu snagu uglavnom odnosila na nisko kvalitetne radnike, ali ovaj potez BlackRocka pokazuje da će razvoj tehnologije imati velike posljedice i na visoko obrazovane osobe .

Dok vrlo sličnu priču priprema se i pravnicima, no, akademski obrazovani advokati sve češće bivaju zamijenjeni tehnologijom koja analizira dokaze i procjenjuje važnost tih dokaza u istragama, tužbama i drugim procesima. Anketa Corporate Councila pokazuje da se 40 posto od 100 anketiranih advokata velikih američkih korporacija oslanja na tehnološku podršku pri svom radu.

Vještačka inteligencija pokriva razne aspekte, uključujući analitiku, prediktivno kodiranje, te druga područja. Prediktivno kodiranje koristi uzorke ljudskih postupaka kako bi "istreniralo aparate da čitaju", te da odlučuju o tome jesu li dokumenti relevantni za određeni pravni predmet, metodom sličnom onoj koju koriste advokati.

Ipak to nije sve glavni direktor Tesle Elon Musk upozorava da ljudima u budućnosti prijeti opasnost da postanu nevažni.

Pročitajte slijedeće