Kako si napisati otkazno pismo

Promjena posla je veoma važna odluka koja Vam nekada može omogućiti dalji razvoj karijere. Međutim, dobro razmislite da li je u Vašem slučaju tako. Koji su dobri razlozi za promjenu posla?

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 02.08.2017.
  • Kako si  napisati  otkazno pismo

Napredak u karijeri – ako osjećate da na postojećoj poziciji nemate više što naučiti, da ne možete više napredovati, a Vi imate ambicije i potencijal za dalji razvoj, vjerovatno je vrijeme da potražite novi posao. Posao koji će Vam u startu pružiti višu poziciju, veće ovlasti i nove izazove ili će Vas prosto staviti u poziciju da vremenom dođete do tako nečega.
Viša plaća i značajne beneficije – naravno da Vam je bitna plaća. Ali prije odluke o otkazu, uzmite u obzir i ostale beneficije koje sad možda imate ili nemate a bitne su Vam. To može biti korištenje službenih vozila, mobilnih telefona, zdravstveno ili mirovinsko osiguranje i slično. Također, bitno je i postojanje i dužina godišnjeg odmora, odnos prema prekovremenom radu i slično. Osvrnite se i na to da li Vam postojeća/buduća firma pružaju šansu za usavršavanje u smislu da Vas šalju na razne tečajeve, seminare i slično.
Radna atmosfera – uporedite sadašnju radnu atmosferu i pretpostavite kako će Vam biti na budućem radnom mjestu. Svi znamo da su tokom rada veoma bitni odnosi sa kolegama, pretpostavljenima, pa i opći uvjeti rada koji se tiču opremljenosti ureda i prostora koji treba biti ugodan za rad.
Nepoštovanje Vaših ljudskih prava i prava kao zaposlenog – neisplaćivanje plaće, uznemiravanje na radnom mjestu, uskraćivanje prava na odmor i slično su u principu razlozi za promjenu radnog mesta.  Međutim, prije nego što date otkaz, uvijek razmislite o obavezama koje imate prema poslodavcu. Da li postoje otkazni rokovi? Njih treba ispoštovati. Da li imate potipsan ugovor o radu na određeno vrijeme? Da li imate obaveze i radne zadatke koji su u toku? Njih uvijek treba završiti prije konačnog odlaska iz firme, kako biste bili fer prema poslodavcu. I, naravno, nemojte se koristiti ucjenjivanjem otkazom. Možda ste Vi zaista vrijedni firmi i ne bi željela da Vas izgubi, možda mislite da ćete time postići veću plaću ili neke druge beneficije. Nekada to možda i upali ali, generalno, znajte da je svatko zamjenjiv i da se igrate sa svojom pozicijom. Na kraju krajeva, ucjenjivanjem samo pogoršavate odnose sa ljudima sa kojima radite.

A ako ste definitivno odlučili za otkaz, evo nekih savjeta kako to uraditi i kako napisati  otkaz:

Pismo treba biti zvanično, kratko i uljudno. Nikada ne znate kada će Vam bivši poslodavac zatrebati, pogotovo ako očekujete da Vam da preporuku.
Oslovite poslodavca prezimenom. Time im ukazujete poštovanje.
Svrha pisma. Iznesite odmah svrhu pisma – da dajete otkaz i obavezno naznačite od kojeg  datuma je na snazi.
Zahvalite se na dosadašnjoj suradnji. Iako možda niste bili prezadovoljni radom u kompaniji, iznesite neke pozitivne dojmove o Vašem tamošnjem iskustvu. Nemate razloga da stvarate sebi neprijatelje.
Naznačite ukoliko ste voljni da pomognete kompaniji da Vam nađe zamjenu. Možda im možete preporučiti nekoga ili pomoći pri obuci novog radnika koji treba zauzeti Vaše mjesto.
Ne morate objašnjavati zašto odlazite, nemojte izražavati svoje eventualno nezadovoljstvo kompanijom, gdje ćete od sada raditi, koliko će Vam tamo biti viša plaća i slično.
Potpis. Završite pismo sa pozdravom “Uz poštovanje” i Vašim potpisom.
Koverta. Pismo zaljepite ili zapečatite u koverti, adresirajte na Vašeg poslodavca i uručite mu ga ili osigurajte da mu bude uručeno.
Očekujte da će Vas poslodavac poslje toga pozvati na razgovor. Pripremite se za tu mogućnost, kao i za mogućnost da će možda biti nezadovoljan što odlazite. U svakom slučaju, razgovor zadržite na pristojnom nivou.

Pročitajte slijedeće