umro fra Serafin Sabol, trsatski franjevac, legendarni trsatski gvardija

Počivaj u miru božjem

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 22.01.2017.
  • umro fra Serafin Sabol, trsatski franjevac, legendarni trsatski gvardija

Svojim neumornim služenjem u Svetištu Majke Božje Trsatske, ali i u riječkoj Crkvi i Crkvi u Hrvatskoj, fra Serafin je upisan u noviju povijest Trsata, Rijeke, Primorja i puno šire. Upisan je svojim riječima i djelima, a u srca tisuća i tisuća ljudi svojom dobrotom i prijateljstvom. Fra Serafin Sabol rođen je 30. kolovoza 1946. u Ivanovcu kod Čakovca. Franjevac je, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda od 1963. godine, za svećenika je zaređen 1972. godine u Zagrebu. U Svetištu Majke Božje Trsatske fra Serafin je služio tri desetljeća, od toga gotovo 27 godina u kontinuitetu, od 10. kolovoza 1990. godine.
Današnja fizionomija Trsatskog svetišta u velikoj je mjeri njegova zasluga, plod njegova suradničkog rada, od srdačnog dočeka hodočasnika i svakog drugog čovjeka na dalje. Izdvajao se kao čovjek ideja i izuzetan organizator, kao veliki radnik, pokretač mnogih trsatskih događanja, promicatelj, sustavni obnovitelj i graditelj u svetištu, a u svemu uvijek i graditelj mostova među ljudima. Od njegovih velikih pothvata spomenimo da je suradnički obnovio trsatsku crkvu i samostan, izgradio Trsatski Marijin perivoj, da je najzaslužniji za organizaciju posjeta pape Ivana Pavla II. Rijeci i Trsatskom svetištu 2003. godine, da je graditelj spomenika sv. Ivanu Pavlu II., trsatskom hodočasniku i graditelj Pastoralnog centra svetišta – Aule pape Ivana Pavla II.
Fra Serafinu Sabolu dodijelila je Primorsko-goranska županija 2015. godine nagradu za životno djelo, najviše županijsko priznanje. Fra Serafin je ovjenčan za izniman doprinos religijskom, duhovnom, kulturnom i civilizacijskom značenju Svetištu Majke Božje Trsatske u cjelini. Štoviše, obrazloženje nagrade izdvaja:... još je važnije njegovo koncilijantno, natkonfesionalna, nadideologijsko, etičko, kulturno i civilizacijsko djelovanje u najširem smislu riječi