U OŠ Kozala počinje se učiti slovenski jezik

Piše: Roby Sladojević | Objavljeno: 01.02.2017.
  • U OŠ  Kozala počinje se učiti slovenski jezik

U Osnovnoj školi Kozala otvorena je Slovenska soba za učenje i slovenskog jezika i kulture po Modelu C. Na inicijativu zainteresiranih roditelja učenika, ovaj su program pripremili ravnateljica OŠ Kozala Kim Anić i djelatnici Škole u suradnji s Vijećem slovenske nacionalne manjine Grada Rijeke, čiji je predsjednik Boris Rejec, te državnih institucija Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Pravo na odgoj i obrazovanje na svom jeziku i pismu pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina te Zakonom o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina. Shodno s time, pripadnici nacionalnih manjina imaju mogućnost obrazovati se na materinskom jeziku na svim stupnjevima obrazovanja od predškolskog do visokoškolskog. 

Svoje ustavno pravo na odgoj i obrazovanje pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju putem tri osnovna modela i posebna oblika školovanja: Model A – nastava na jeziku i pismu nacionalnih manjina, Model B – dvojezična nastava i Model C – njegovanje jezika i kulture.

Od danas se prema Modelu C slovenski jezik i kultura mogu učiti i u OŠ Kozala. „Od lipnja 2016. godine radimo na ovom programu i danas je veliki dan za nas jer otvaramo Slovensku sobu gdje će 10 zainteresiranih učenika mlađih razreda učiti slovenski jezik i njegovati slovensku kulturu. Ovo je izborni predmet koji će se održavati dva sata tjedno, a nadamo se da će se za njega zainteresirati i učenici starijih razreda“, poručila je ravnateljica OŠ Kozala Kim Anić.

„U projekt je utrošeno dosta truda i vremena“, napomenuo je predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Rijeke Boris Rejec, dodavši kako će u OŠ Kozala započeti avantura koja će mnogima otvoriti vrata u do sada nepoznati svijet.

Slovenski jezik i kulturu u OŠ Kozala predavat će učiteljica Sandra Grudenić, a nastava će krenuti idući tjedan. Kako se radi o izbornom predmetu, učenici će dobiti ocjenu koja će ući u prosjek, a nastavu će u buduće moći pohađati i učenici koji nisu pripadnici manjine ili OŠ Kozala, ali žele naučiti jezik i upoznati se s kulturom i tradicijom.

Uz ravnateljicu Anić, učiteljicu Grudenić, djelatnike OŠ Kozala i predsjednika Rejeca, otvorenju Slovenske sobe prisustvovali su veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Smiljana Knez sa suradnicima te predstavnici školskih državnih institucija Republike Slovenije, iz Ureda za Slovence u inozemstvu i prekograničnim državama Rudi Merljak, iz Ministarstva za školstvo Roman Gruden te iz Zavoda za školstvo Republike Slovenije Veronika Pirnat, koji su OŠ Kozala darovali materijale za učenje slovenskog jezika i razumijevanje slovenske kulture.

Veleposlanica Nj.E. Smiljana Knez zahvalila se svima koji su svojim radom doprinijeli ovom važnom događaju.

U ime Grada Rijeke svečanosti su nazočili zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić te savjetnica za osnovno školstvo u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo Marina Peranić Ševeljević.

Slovenska soba je potvrda da je ideja o poticanju interesa za jezik, književnost i kulturu predaka pripadnika manjinskih zajednica dobra i da s njom treba nastaviti, a upravo su škole idealno mjesto za realizaciju takvih projekata, zaključio je zamjenik Matešić.

Također, programu su prisustvovala i djeca koja su se prijavila za program učenja slovenskog jezika, kao i njihovi roditelji te ostali zainteresirani.

Odgoj i obrazovanje djece pripadnika nacionalnih manjina u Rijeci se po Modelu A ostvaruje u četiri osnovne škole s nastavom na talijanskom jeziku: OŠ-SE San Nicolo, OŠ-SE Gelsi, OŠ-SE Belvedere i OŠ-SE Dolac, gdje se ostvaruje i nastava na hrvatskom jeziku za učenike razredne nastave.

Također, odgoj i obrazovanje učenika pripadnika nacionalnih manjina po Modelu C provodi se u: OŠ Podmurvice gdje se provodi nastava češkog jezika (njegovanje češkog jezika i kulture), OŠ Centar gdje se provodi nastava makedonskog jezika (njegovanje makedonskog jezika i kulture), OŠ Nikola Tesla gdje se provodi nastava albanskog jezika (njegovanje albanskog jezika i kulture) te OŠ Pećine gdje se provodi nastava slovenskog jezika (njegovanje slovenskog jezika i kulture), koja se od danas provodi i u OŠ Kozala. 

 

Grad Rijeka 

Pročitajte slijedeće