Splitska izložba umjetnice s 'Petljom'

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 16.12.2016.
  • Splitska izložba umjetnice s 'Petljom'

Izložba “Petlja” splitske umjetnice s riječkom adresom Emilije Duparove(1967.) šesta je autoričina samostalna izložbu u rodnom gradu, a u Galeriji umjetnina će biti otvorena večeras u 19 sati.


Duparova je do sada realizirala 45 samostalnih i sudjelovala na mnogobrojnim skupnim i žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Duparova se publici predstavlja serijom videa i fotografija originalno izvedenih prošle godine koji se bave distinkcijom apstraktnog i dinamičnog s mimetičkim i statičnim. Fotografske i video snimke realnih motiva postaju apstraktne zahvaljujući autorskom postupku zasnovanom na subjektivnom, poetično-mračnom doživljaju stvarnosti.

Zahvaljujući motivima kružnog i repetitivnog kretanja u vremenu i prostoru kao i zvuku središnjeg videa, izložba poprima izrazito ambijentalni karakter, a vještom postprodukcijskom manipulacijom Duparova uspijeva izmjestiti realne motive u područje mentalne refleksije, fokusirajući se na egzistencijalistički naboj koji proizlazi iz univerzalnih i metafizičkih konotacija samih radova, stoji u najavi izložbe koju kustoski potpisuje Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina.

Ogoljeno unutarnje stanje
- Duparova uvijek polazi od dokumentarne snimke koja se rotacijom kamere i montažom u petlju sve više udaljava od izvornog predmetnog motiva prema čisto likovnim vrijednostima, kaže Franceschi.

- Na isti način snimka popratnog, realnog zvuka razvija se prema artikuliranom, ciklički pojačavanom ili utišavanom, ubrzavanom ili usporavanom, šumu. Zahvaljujući kombinaciji ovih postupaka samo djelo više ne proizlazi iz nečeg, niti predstavlja išta drugo osim ogoljenog unutarnjeg stanja umjetničinog duha ili duše.

Svojevrsni rezime izložbe je audio instalacija "Neprolazna misao" koja dočekujući i ispraćajući posjetitelje uz neprekidno mantrično ponavljanje pojmova započinje i dovršava svojevrsnu prostorno-vremensku petlju izložbe, dodaje Branko Franceschi. Izložba 'Petlja' ostaje otvorena do 29. ožujka.

 

 

Piše Eda Vujević
 Preuzeto  sa : http://www.slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/304407/splitska-izlozba-umjetnice-s-petljom