Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel darovao krv u sklopu 22. akcije Kapi života

Piše: Ida Serdarević | Objavljeno: 12.12.2017.
  • Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel  darovao krv u sklopu 22. akcije Kapi života

Na tradicionalnoj akciji darivanja krvi, koja je ove godine trajala nešto kraće nego proteklih, odazvalo se 49 osoba, od kojih je 45 darovalo krv, a organizatori su posebno zadovoljni činjenicom da se u zajednicu humanitaraca uključilo 10 novih darivatelja.

Akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi će se održati od 12. do 14. prosinca od 9 do 13 sati, s time da će se u utorak, 12. prosinca akcija održati u šatoru ispred zgade HNK Ivana pl. Zajca, u srijedu, 13. prosinca građani će moći izmjeriti tlak i šećer na Jadranskom trgu, a studenti u predvorju glavne zgrade Medicinskog fakulteta, dok akcija završava u četvrtak, 14. prosinca u ZTC-u. Također, studenti će tom prilikom građanima demonstrirati „Basic Life Support“, osnovno održavanje života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora, metodu spašavanja života prilagođenu i laicima, a ne samo medicinskom osoblju. Projekt Kapi života usmjeren je na podizanje razine svijesti građana o prevenciji kardiovaskularnih bolesti i  dijabetesa, važnosti redovitih kontrola kao što su mjerenje tlaka i šećera u krvi te educiranje preko studenata medicine. Projektom se ujedno naglašava važnost i potrebitost dobrovoljnog darivanja krvi.

Kapi života organiziraju studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka, Crvenim Križem, Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, Studentskim zborom Medicinskog fakulteta u Rijeci i Kliničkim bolničkim centrom Rijeka.