Primorska kuća u Starom gradu – novi riječki turistički sadržaj

Piše: Ida Serdarević | Objavljeno: 17.05.2017.
  • Primorska kuća u Starom gradu – novi riječki  turistički sadržaj

Gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa predstavili su danas u Starom gradu, u Krojačkoj ulici 1, Primorsku kuću, objekt obnovljen u autohtonom stilu, koji će svojim sadržajem upotpuniti turističku ponudu grada. Predstavljanju je bio nazočan i ravnatelj Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti Željko Vitas. Projekt Primorska kuća pokrenula je Turistička zajednica grada Rijeke kako bi  dotrajalu tradicionalnu zgradu vratila u život dajući joj novu funkciju. Adaptacijom, sukladno projektu koji je izrađen u suradnji s Gradom Rijeka te Upravom za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Rijeci, sačuvana je povijesna vrijednost načina gradnje, pa i života, koji ima svoje korijene u povijesti i tradiciji ovoga kraja.

" Do prije mjesec dana ovo je bila mala stara kućica u Starom gradu, a sad je lijepa Primorska kuća. Za ovaj projekt odlučili smo se kako bi u Rijeci, turistima i Riječanima, ponudili nešto novo, a što će sigurno biti privlačno i zanimljivo zbog sadržaja koji su predviđeni. – kazao je gradonačelnik dodajući da su loši vremenski uvjeti usporili uređenje kuće i okoliša, no da će do početka turističke sezone Primorska kuća biti u funkciji.  U prizemlju Primorske kuće bit će ugostiteljski objekt,  konoba, u kojoj će se pripremati autohtona jela s našeg područja u suradnji s Damjanom Miletićem, autorom knjiga autohtone kuhinje Zeleno i plavo na pijate, Nonina kuhinja, Iz padela naših nona .  Bit će to prva konoba koja će imati pisane kuharice za jela koja se poslužuju u prostoru konobe. Na prvom katu smjestit će se izložbeno – prodajni centar autohtonih proizvoda i suvenira s područja Primorsko-goranske županije, gdje će se provoditi brojne promotivne aktivnosti i edukacije s ciljem promocije autohtonih namirnica.

"Osim što smo obogatili turističku ponudu grada  ovaj projekt otvorio je i devet novih radnih mjesta u Rijeci, a ukupna investicija stavljanja u funkciju Primorske kuće je 900.000 kuna . – kazao je za obilaska kuće  Petar Škarpa dodajući da bi Riječanima i turistima Primorska kuća trebala otvoriti vrata do Dana sv. Vida.