Osnovan Međureligijski savjet Rijeke 2020

Potpisan Memorandum o razumijevanju i osnivanju međureligijskog savjeta Rijeke 2020.

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 17.04.2017.
  • Osnovan Međureligijski savjet Rijeke 2020

Potpisivanjem Memoranduma vjerske  zajednice uključit će se u projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020., s ciljem daljnjeg unaprjeđenja međureligijskog dijaloga u gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, a slijedom inicijative rektora Katedrale svetog Vida mons. Matije Matičića o osnivanju Međureligijskog savjeta Rijeke 2020. U Salonu Grada Rijeke, Memorandum su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica Trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić i predstavnici najzastupljenijih vjerskih zajednica: u ime Riječke nadbiskupije mons. dr. Ivan Devčić, nadbiskup i metropolit, u ime Pravoslavne Crkve protojerej-stavrofor Mićo Kostić, paroh riječki, u ime Medžlisa Islamske zajednice Rijeka glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović, u ime Židovske općine Rijeka predsjednik Ranko Špigl te u ime Baptističke crkve Rijeka pastor Giorgio Grlj.

Događaju su prisustvovali i rektor Katedrale sv. Vida mons. Matija Matičić, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva u TD Rijeka 2020 d.o.o. Irena Kregar Šegota. U skladu s riječkom tradicijom uvažavanja i prihvaćanja različitosti te dobre i uspješne suradnje među vjerskim zajednicama, ali i suradnje te poštivanja između vjerskih zajednica i svih stanovnika Rijeke bez obzira na njihovo vjersko opredjeljenje, te u želji da se takav odnos nastavi i dalje razvija, potpisivanjem ovog Memoranduma predstavnici najzastupljenijih vjerskih zajednica uključili su se u riječki projekt EPK 2020.

Mons. Matičić kazao je kako je ovo primjer suživota i zajedništva u našem gradu i našoj županiji. „Usudio bih se reći da mi idemo i dalje od samog dijaloga, tako da je ovo već i prijateljstvo koje nas je ovdje, uz veliku podršku i otvorenost našega gradonačelnika, okupilo. Mi različitost živimo kroz zajedništvo, a zajedništvo živimo u različitosti uvijek se uvažavajući i poštujući“, zaključio je mons. Matičić. Tako će najzastupljenije vjerske zajednice u Rijeci aktivno surađivati s Gradom Rijekom i TD Rijeka 2020 d.o.o, a razvijat će aktivnosti u sljedećim područjima:

Zajednička promocija projekta Europske prijestolnice kulture kao platforme za predstavljanje kulturnog povezivanja zajednice i platforme koja omogućuje bavljenje pitanjima kulturne raznolikosti;
Promocija kulturnog bogatstva i nasljeđa vjerskih zajednica u gradu Rijeci, kao doprinos europskom kulturnom bogatstvu i nasljeđu kroz projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020; Istraživanje i predlaganje društvenih modela i politika za rješavanje predrasuda i diskriminacije protiv vjerskih zajednica kroz interkulturalni pristup, kao i pozitivno angažiranje s vjerskim zajednicama za izgradnju povjerenja i kohezije unutar grada kao cjeline;
Okupljanje teorijskih znanja i praktičnih iskustava u kreativnom reagiranju na predrasude i diskriminaciju, osobito u odnosu na vjerske zajednice te
Aktivno sudjelovanje u radu mreže Interkulturalni gradovi Vijeća Europe koje se odnose na promociju međureligijskog dijaloga te interkulturalnog dijaloga u društvu općenito.
Gradonačelnik Obersnel poručio je kako je izuzetno ponosan na ovaj današnji događaj i dodao kako se suradnja vjerskih zajednica i predstavnika jedinice lokalne samouprave može često vidjeti u našem gradu. Napomenuo je kako se nisu mogli okupiti predstavnici baš svih vjerskih zajednica pa se ograničilo na one najzastupljenije, dodavši kako su vrata Grada uvijek i za svih otvorena te da se u rad ovog Savjeta mogu uključiti i oni kojih danas ovdje nije bilo.  

 Direktorica TD Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić istaknula je kako je Grad Rijeka uključen u mrežu Interkulturalnih gradova Vijeća Europe kao dio projekta EPK te zajedničkog podupiranja ciljeva interkulturalnih gradova koji prihvaćaju raznolikosti kao normu i njihove težnje da oblikuju obrazovne, socijalne i kulturne politike, politike zapošljavanja i stanovanja, kao i sve druge politike i javne prostore koji će omogućiti populaciji različitog kulturnog porijekla i vjerskih svjetonazora razmjenu, miješanje i interakciju na produktivan i stvaralački način.

Pročitajte slijedeće