Mogućnost za obilnu kišu, u gorju mogućnost obilnog snijega

Piše: Ida Serdarević | Objavljeno: 23.02.2017.
  • Mogućnost za obilnu kišu, u gorju mogućnost obilnog snijega

Nakon brze promjene prošlog vikenda, vrijeme se samo prolazno stabiliziralo. Sunca je bilo više tijekom nedjelje i ponedjeljka, iako ne posvuda isto, a već u utorak vratila se naoblaka, koja stiže direktno s Atlantika.

Pretežno do potpuno oblačno vrijeme danas vlada od istoka Like, preko Kvarnera i Gorskog kotara do zapadna obale Istre. Mjestimice ima slabe rosulje i kiše. Vjetar je slab do umjeren, promjenjiva smjera.
Iznadprosječno toplo je, osobito u Lici, gdje je Otočac topliji od gotovo svih meteo postaja uz obalu sjevernog Jadrana, jedino je Mali Lošinj topliji i mjeri 13°C, slijede ga Otočac i Rab s 12°C, Baška, Cres, Crikvenica, Gospić, Krk, Plitvička jezera i Senj 11°C, Bakar, Malinska, Pazin, Rabac i Rijeka 10°C, Kukuljanovo, Opatija i Pula 9°C, Hreljin, Poreč, Rovinj i Umag 8°C, Delnice 6°C, Crni Lug i Parg 5°C te Zavižan 1°C.

Iako se polje povišenog tlaka zraka nalazi nad Jadranom, tlak je u padu zbog približavanja poremećaja čiji će se utjecaj osjetiti najviše u petak. Radi se o hladnoj fronti koja će se spustiti sa sjevera Europe, a koja je u sklopu jakog sustava koji se očekuje nad Skandinavijom.
Spuštanjem te fronte, doći će do stvaranja plitke sekundarne ciklone u petak nad sjevernom Italijom (slika modela GFS; wetterzentrale), a odmicanjem tog sustava prema jugoistoku, doći će do pada temperature zraka.

Dolasku fronte u PGŽ, prethodit će južina tako da će do petka posvuda puhati umjereno do jako jugo ili jugozapadnjak, a temperature će biti iznad prosjeka za doba godine. Vrlo slaba kiša moguća je već u srijedu na riječkom području, u četvrtak duž obale i u Gorskom kotaru, a u petak će u drugom dijelu dana mjestimice biti obilnija, a padanje je moguće posvuda. Mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom.
U petak kasno navečer, s padom temperature zraka u gorju će kiša prijeći u snijeg koji može biti i obilniji, a susnježica je moguća iznad 700 metara na riječkom području.

U noći na subotu zadržat će se oblačno vrijeme s povremenim oborinama, snijeg u gorju, kiša na Kvarneru, susnježica ili malo snijega na najvišim predjelima. Na Kvarneru će prolazno zapuhati umjerena do jaka bura, u gorju sjeveroistočnjak.
Do subote poslijepodne vrijeme bi se trebalo smiriti, a na Kvarneru će se i djelomice razvedriti.

Prema najnovijim prognostičkim materijalima za nedjelju, Međunarodnu karnevalsku povorku u Rijeci, obilježit će djelomice sunčano i sasvim ugodno vrijeme te temperatura iznad 10°C. Stabilizacija bi mogla potrajati tek do utorka, jer se vidi nova kiša, a prema kraju sljedećeg tjedna i novi pad temperatura.

Prenosi :http://rijeka.meteoadriatic.net