MAŠKARANI AUTORALLY PARIZ – BAKAR

Piše: Marko Sladojević | Objavljeno: 11.02.2017.
  • MAŠKARANI AUTORALLY PARIZ – BAKAR

Iz Ulice Krimeja, kod gostionice Pariz jutros je prema Korzu krenula kolona od 65 maškaranih vozila, učesnika 26. Maškaranog autorally-a Pariz – Bakar, jedinstvenog u svijetu. Nakon predstavljanja vjernoj publici na Korzu, kolona se uputila prema Bakru prolazeći kroz mjesta riječkog prstena. Događaj u sklopu Riječkoga karnevala tradicionalno organizira Autoklub Rijeka uz suorganizatore.   Autoklub Rijeka i ove je godine tradicionalno pripremio najluđi, najotkačeniji i najpopularniji Maškarani autorally Pariz – Bakar, koji je sastavni dio Riječkog karnevala i svojevrsni zaštitni znak riječkog „petog godišnjeg doba“. Maškarani autorally Pariz – Bakar nastao je kao parodija na poznati rally Pariz – Dakar na kojem je 1990. godine nastupio poznati hrvatski automobilist Tihomir Filipović.

Ovogodišnje 26. izdanje Maškaranog autorallyja Pariz – Bakar identično je prošlogodišnjem, što znači da vesela vozila i još veseliji vozači i suputnici prolaze kroz Rijeku i mjesta riječkog prstena, od Pariza i Korza preko Orehovice, Svilnog, Čavli, Cernika, Mavrinci, Kukuljanova, Škrljeva i Kostrene do grada Bakra. Rally se vozi prema Posebnom pravilniku oslanjajući se na sportska pravila Hrvatskog auto karting saveza, a sastoji se od vožnje po zadanom putu, itinereru, i posebnih ispita spretnosti, vožnje među čunjevima na poligonu.
 
Tako je nakon svečanog otvorenja Rallyja te predaje ključa i startne zastave meštrici Rallyja Stelli Paris, put Korza krenula kolona od 65 maškaranih vozila, vozača, suputnika i pratitelja ovog jedinstvenog događaja, na čelu s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, meštricom Maškaranog rallyja Stellom, meštrom Riječkog karnevala Tonijem i ovogodišnjom kraljicom Karnevala Elaie Filipović.
 
 Dok na Korzu su se sudionici Rallyja predstavili građanima i posjetiteljima te krenuli prema Bakru, a njihovo prvo zaustavljanje će biti u 13 sati u Kostreni, na parkiralištu uz cestu za TE Urinj gdje će se voziti prva vožnja spretnosti između čunjeva. Natjecatelji će potom pojedinačno nastaviti prema Bakru gdje ih čeka novi ispit spretnosti, a proglašenje najuspješnijih i dodjela nagrada predviđena je za 16 sati.  Dužina samog Rallyja je 37.8 kilometara, a vrijeme vožnje iznosi oko 120 minuta. Specifičnost je ta što svi sudionici, njihova vozila i svi suci moraju biti maskirani i tako pokazati svoju maštovitost i kreativnost. Pravo sudjelovanja imaju uredno prijavljeni vozači s važećom vozačkom i prometnom dozvolom te auto osiguranjem. S jednim vozilom mogu se natjecati dva vozača, a vozila su podijeljena u kategorije: automobili, povijesna vozila – oldtimeri (proizvedeni do 1984.) i motori. Automobili su podijeljeni u klase prema dužini vozila: klasa I do 3.5 metara, klasa II do 4 metra i klasa III preko 4 metra.
 
Posebno će se nagraditi licencirani vozači (sportaši), a posebno nelicencirani po kategorijama i klasama. Također, odlukom posebne maškarane komisije nagradit će se i najoriginalnije maskirana osoba, grupa i vozilo. Kada je riječ o motoristima, nagradu će također dobiti i najoriginalnije maskirani motor i moto jahač, dok će se prijelazni pehar dodijeliti najuspješnijoj karnevalskoj grupi koja je na popisu nastupa na Riječkom karnevalu, a čine je minimalno dva vozila. Suorganizatori Rallyja su Grad Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke, Grad Bakar, Turistička zajednica grada Bakra, Općina Kostrena, Općina Čavle, Turistička zajednica općine Čavle, KU Špažićari, Škrljevske maškari i Bakarske maškare.  Po uzoru na stoljetnu tradiciju karnevalskih balova u Rijeci, Autoklub Rijeka će u petak 17. siječnja u večernjim satima, po sedamnaesti put, organizirati Oktanski bal za svoje članove, prijatelje Kluba i poslovne partnere u Grand Hotelu Bonavia.

Grad Rijeka