KBC-U RIJEKA DONIRAN ULTRAZVUČNI APARAT ZA LIJEČENJE DJECE SA SRČANIM BOLESTIMA

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 20.02.2017.
  • KBC-U RIJEKA DONIRAN ULTRAZVUČNI APARAT ZA LIJEČENJE DJECE SA SRČANIM BOLESTIMA

Ultrazvučni aparat vrijedan 500.000 kuna, koji će svoju primjenu naći u pedijatrijskoj kardiologiji, kao i tijekom raznih zahvata u liječenju djece i odraslih, doniran je Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Uređaj je kupljen sredstvima prikupljenim na humanitarnom koncertu José Carrerasa održanom u pulskoj Areni u srpnju 2016., u organizaciji Bina-Istre i uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Primorsko-goranske i Istarske županije. 
Primopredaja vrijednog uređaja danas je održana u KBC-u Rijeka na lokalitetu Sušak, a događaju su nazočili predstavnici donatora te osoblje Bolnice.
  
Bina-Istra nastoji poticati društveno odgovorno poslovanje, posebice kada je riječ o projektima za dobrobit šire lokalne zajednice. Vođeni načelima godišnjeg programa održivog razvoja, koji je posebno usmjeren prema zdravlju i edukaciji djece, ovaj je put pomoć bila usmjerena prema dječjoj kardiologiji, poručili su iz Bina-Istre.

Tako je sredinom prošle godine Bina-Istra zajedno sa suorganizatorima pokrenula humanitarnu akciju „Za zdravlje djece“ kako bi se doprinijelo poboljšanju zdravstvene njege najmlađima s Kvarnera, iz Istre i drugih dijelova Hrvatske. U pulskoj Areni je 23. srpnja 2016. godine održan humanitarni koncert na kojem je nastupio jedan od najvećih svjetskih tenora José Carreras. Uz priznate hrvatske umjetnike, na jednoj od najljepših otvorenih pozornica na svijetu Carrerasu se pridružio Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Uz Orkestar, Grad Rijeka je koncertu pružio i logističku podršku u vrijednosti od 10.000 eura, odnosno 75.000 kuna, napomenuo je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na današnjoj primopredaji donacije, zahvalivši se svima koji su bili dio ove hvalevrijedne akcije.
 
Uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Istarske županije, podršku ovom projektu dali su i istaknuti sudionici društvenog i gospodarskog sektora.
 
Prikupljenim iznosom od 500.000 kuna osiguran je nužno potreban aparat i oprema za pomoć u liječenju djece koja boluju od teških kardioloških bolesti.

U sklopu KBC Rijeka godišnje se liječi i prati preko 3500 dojenčadi, djece i odraslih, a svake godine taj broj raste, obzirom da su kardiovaskularne bolesti najveći uzrok smrtnosti u razvijenim zemljama. Od danas je KBC Rijeka bogatiji za vrijedan ultrazvučni aparat koji će svoju primjenu naći u pedijatrijskoj kardiologiji, kao i tijekom raznih zahvata u liječenju djece i odraslih.

Grad Rijeka