svečano otvorenje 6. izdanja Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – Fiumare 2017.

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 01.06.2017.
  • svečano otvorenje 6. izdanja Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – Fiumare 2017.

Svečanom otvaranju nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, zamjenica župana Marina Medarić, predstavnik Lučke uprave Rajko Jurman, predstavnica Turističke zajednice Kvarnera Martina Pavelić, predstavnica Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban Štiglić i predsjednik Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre Robert Mohović. Obraćajući se okupljenima prije nego je proglasio festival otvorenim, gradonačelnik Vojko Obersnel je naglasio kako se koncept Festivala Fiumare, raznovrsnošću i obiljem programa izvrsno uklapa u projekt Rijeke kao Europske prijestolnice kulture te dodao kako će u ponuđenih 40 programa na više od 20 lokacija, svatko pronaći nešto za sebe. 

Festival je otvoren uz počasni defile Bokeljske mornarice, Gradske straže Bakar, Bakarskih kapetana i gospode, Gradske glazbe Trsat, Udruge Kapetana Kraljica mora i nastup folklorne udruge Dubašnica. Prostore Verdieve ulice popunjen je štandovima Eko-etno sajma autohtonih proizvoda. Ova manifestacija vraća nas u prošlost, u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bilo mjesta svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa, sjecište puteva, trgovine, kulture i privrednog života Kvarnera.

Festival Fiumare, začet prije šest godina inicijativom entuzijasta i zaljubljenika u more, izrastao je u respektabilnu manifestaciju, koja promovira kulturu, pomorsku, ribarsku i brodograđevnu baštinu, običaje, nošnje te čakavštinu – govorni izričaj karakterističan za ovaj kraj i primorski melos. Počasni defile Bokeljske mornariceRijeka je dobila atraktivan turistički proizvod koji obogaćuje turističku ponudu grada i doprinosi turističkoj promociji Rijeke u zemlji i inozemstvu, ali i potiče na očuvanje tradicije, kulture i baštine.

U programu prije otvorenja održane su radionice tradicijskih pomorskih vještina: dječja brodomaketarska radionica, radionica ribarskih, nautičkih i mornarskih vještina, radionica tradicijske brodogradnje, u kojima su sudjelovali članovi Udruge brodomaketara Liburno, ŠRD Luben, učenici Pomorske škole Bakar, Strojarsko-brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja i studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci.Također, na Korzu su predstavljene tradicijske barke koje sudjeluju na festivalu Fiumare 2017., te izložba fotografija Krčka jedra – 20 godina tradicijskog jedrenja, JK „Plav“ Krk, a u izlogu vijećnice Grada Rijeke izložba fotografija Hrvatske tradicijske barke, Boška Lučeva.