otvoren vojni tunel koji vodi od Katedrale sv. Vida do ulice Dolac

Piše: Karlo Mjeda | Objavljeno: 05.05.2017.
  • otvoren vojni tunel koji vodi od Katedrale sv. Vida do ulice Dolac
  • otvoren vojni tunel koji vodi od Katedrale sv. Vida do ulice Dolac

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa zajedno s učenicima 4.a i 4.b razreda Osnovne škole Nikola Tesla otvorili su obnovljeni vojni tunel, koji vodi od Katedrale sv. Vida do ulice Dolac.Ovaj je tunel u dužini od 330 metara gradila talijanska vojska, u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Širok je oko 4 metra i prosječno visok 2,5 metra. Građen je prvenstveno za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, a mjestimično se spušta na dubinu od deset metara.Kao što je rečeno, tunel spaja područje Katedrale sv. Vida i Dolca te ima dva odvojka i jedan nadzemni ulaz, odnosno izlaz. Za vrijeme Domovinskog rata koristio se kao sklonište.

Gradonačelnik Obersnel napomenuo je kako je Grad Rijeka uredio tunel za svoje građane i turiste, kao i za razna potencijalna događanja. Prije otvorenja, u tunelu su izvedeni radovi koji su uključivali različite zahvate na strujnim instalacijama, postavu novih rasvjetnih tijela i strujnih priključaka te čišćenje i dosipavanje partera pijeskom.

Tunelski odvojak prema Kanalu Ri nije obuhvaćen ovom prvom fazom radova, za koje je Grad izdvojio oko 300.000 kuna.Ovaj tunel, koji je prohodan cijelom dužinom i čija unutarnja temperatura iznosi 15 stupnjeva, definitivno je nova zanimljivost na turističkoj mapi grada, a na više mjesta duž tunela još se uvijek mogu vidjeti originalni natpisi iz Drugog svjetskog rata.
Ulaz je besplatan za sve.U sklopu otvaranja, u tunelu je postavljena video instalacija TUNEL-RI, kao prva faza rada medijskog umjetnika Sandra Đukića iz Zagreba. Riječ je o radu koji je dio projekta Muzeja moderne i suvremene umjetnosti “Spajalica”, a sastoji se od niza projekcija apstraktnog karaktera koji markiraju i dinamiziraju prostor povijesnog tunela. U drugoj fazi ovog projekta, osim vizualne atrakcije, rad bi se trebao referirati na povijesni kontekst, čime bi se zadobilo dodatno značenje i edukativni karakter.

Multimedijalni umjetnik Sandro Đukić izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Islandu, Sloveniji, Srbiji, Češkoj, Sjedinjenim Američkim Državama itd. Kao predavač je sudjelovao na više domaćih i međunarodnih simpozija, a radovi mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama. Nagrađen je nagradom Saveza društava likovnih umjetnika Hrvatske 1991., posebnom nagradom Grada Pule 2010., ArtsLink Independent Projects Award 2011. godine. Član je HZSU-a i HDLU-a.