Otvoren novi prostor Gradske knjižnice Crikvenica

Piše: Ida Serdarević | Objavljeno: 24.12.2017.
  • Otvoren novi prostor Gradske knjižnice Crikvenica

 Svečano otvoren je novi prostor Gradske knjižnice Crikvenica u Vinodolskoj 1, tzv. Staroj školi, čime se knjižnica iz neadekvatnog skučenog prostora preselila na 550 metara četvornih u kojem će se smjestiti fond od oko 60 000 knjiga. Dugoočekivanom otvorenju nazočili su uz gradonačelnika Damira Rukavinu, njegove zamjenice Silviju Crnić i Ivonu Matošić, predsjednika Gradskog vijeća Grada Crikvenice Veselka Mutavgjića te pročelnicu UO za lokalnu upravu i samoupravu Jasminku Citković, mnogi predstavnici javnog i kulturnog života Grada i Županije, kao i brojni građani.

Ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica Irena Krmpotić istakla je da su rezultati preseljenja u ovaj hram kluture kvaliteta i funkcionalnost novog namještaja, informatičke opreme, dostupnost svim korisničkim skupinama, osobito osobama s posebnim potrebama, starijim osobama, majkama s djecom i kolicima.  Zahvalila se svima koji su na bilo koji način pridonijeli realizaciji ovog projekta – od učenika i umirovljenika, Društva Naša djeca do djelatnika HEP-a i gradskih komunalnih poduzeća koji su djelatnicima knjižnice pomogli pri transportu i slaganju knjiga. Knjižnica ima suvremeno opremljene odjele u kojima će oko dvije tisuće članova moži uživati, a posebno je atraktivan dječji odjel, tzv. Čarobna šuma koju je oslikala magistra primijenjenih umjetnosti Marija Kolmanić.

Gradonačelnik Damir Rukavina podsjetio je na put koji je prethodio ostvarenju ovog dugogodišnjeg sna, jer „Stara škola nije obična zgrada, ona ima priču“. Grad Crikvenica vratio je građanima ovaj prostor, a ukupna investicija vrijedi 25 milijuna kuna. To je velik novac, kaže gradonačelnik, ali će se objekt koristiti ne samo za knjižnicu već i za druge svrhe. Zaključio je da je Crikvenica ovo zaslužila i da mu je drago što mu je pripala povijesna čast da sa suradnicima ostvari ovaj projekt. Istaknuo je da ovakve knjižnice nema nadaleko i da su u njoj zadovoljeni svi europski standardi.

U ime Primorsko-goranske županije nazočne je pozdravio pročelnik za kulturu, sport i tehničku kulturu ValerijJurešić koji je rekao da mu je cijeli život vezan za knjigu, da je uvijek dirnut kada se otvara knjižnica, da je uloga knjige da okuplja ljude te je lijepo vidjeti okupljeno mnoštvo, kao i da Grad koji ulaže u knjižinicu ulaže u budućnost. Knjižnici je poklonio – a što drugo nego knjigu – „Primorsko-goranska županija iz zraka“ uz potpis i pozdrave župana Zlatka Komadine.  Potom je novi prostor knjižnice blagoslovio predstojnik samostana sv. Antuna fra Mato Polonijo.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su klapa Sv. Jelena, Natko Štiglić (gitara), Dječji čitateljski klub Biblice u izvornim crikveničkim i selačkim nošnjama, polufinalist „Supertalenta Hrvatske“ Matej Prpić i anđeoski glas Nina Abramović Dimec. Na kraju je ravnateljica Irena Krmpotić izrazila nadu da će knjižnica zaživjeti kao mjesto u kojem će se i mladi i stari radio okupljati i provoditi svoje slobodno vrijeme. Crikveničani su doista dobili dnevni boravak grada u kojem će se sve generacije ugodno osjećati, a tome će pridonijeti i druženje s Carom Edgarom, knjižničnim mačkom, jedinim takve vrste u Hrvatskoj.

Pročitajte slijedeće