Na Trgu Matije Vlačića Flaciusa, kod Caffe bara Samovar, predstavljen je projekt Čajnog trga

Piše: Ida Serdarević | Objavljeno: 18.05.2017.
  • Na Trgu Matije Vlačića Flaciusa, kod Caffe bara Samovar, predstavljen je projekt Čajnog trga

Projekt Zelenog vala koji je započeo uređenjem Čajnog trga na jednom mjestu predstavlja 70 biljaka koje su osnova za ljekovite čajeve pa se može reći kako Čajni trg ozelenjava javnu površinu ali istovremno i afirmira zaboravljeno znanje o ljekovitim biljkama. Projekt Čajnog trga, između ostalog, inspiriran je i radom Ivana Lesingera, koji je bio jedan od najpoznatijih poznavatelja ljekovitog bilja našeg kraja. Predstavljanju projekta nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i umjetnički direktor Rijeka 2020 Slaven Tolj te zamjenica ravnateljice Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka Sonja Radivoj.

Gradonačelnik Obersnel poručio je kako se projektom Čajnog trga želi podići svijest građana o važnosti ozelenjivanja vlastitog i gradskog životnog prostora. Posebno je istaknuo pok. Ivana Lesingera, koji je edukacijama o korisnim i jestivim biljkama, koje možemo naći u prirodi, uvelike doprinio ovoj ideji. Čajni trg je u biti „zelena učionica“ na malom gradskom trgu, gdje se mogu vidjeti, pomirisati i opipati ljekovite biljke – u drvenim vazama raste 70 vrsta biljaka za razne mješavine čajeva, namijenjenih preventivi i liječenju češćih bolesti.

Brigu o ovim posebnim biljkama vodit će mladi riječki vrtlari, učenici Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka. Zamjenica ravnateljice Škole Sonja Radivoj rekla je kako su učenici počašćeni jer ssvojim radom doprinose projektu Rijeka Europska kulture 2020, dodavši kako sađenje biljaka, posebice ljekovitih, vodi svih u bolji život. Čajni trg je pilot projekt proveden u suradnji Grada Rijeke, Komunalnog društva Čistoća d.o.o., Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka i inicijative Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Autorica projekta je Irena Woelle, dizajnerica i aktivistica, koja je autorica vizualnog identiteta ključnih projekata bitnih za kulturu i nevladin sektor Ljubljane i Slovenije. Koautorica je Bia Gec.

Ravnatelj Muzeja i umjetnički direktor Rijeka 2020 Slaven Tolj najavio je današnje svečano otvorenje Čajnog trga, koje će započeti u 17 sati na Trgu Matije Vlačića Flacijusa. Uz nastup grupe Marinada, događaju će prisustvovati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, umjetnički direktor Slaven Tolj i zamjenica ravnateljice Graditeljske škole za industriju i obrt Sonja Radivoj, učenici Graditeljske škole za industriju i obrt u kojoj se školuju budući vrtlari uključeni u projekt Čajnog trga, obitelj pokojnog Ivana Lesingera čiji je rad, između ostalog, i inspirirao ovaj projekt te drugi sudionici.

„Ovdje ćemo pokušati ostvariti i komunikaciju s biljkama“, dodao je Slaven Tolj.

Pročitajte slijedeće

12. Ljeto na Gradini: Otvorenje ove subote

12. Ljeto na Gradini: Otvorenje ove subote

Tradicionalnim programom “3000 svijeća na Gradini” ove će subote, 8. srpnja, s početkom u 22.15 sati, biti otvorena kulturno-zabavna manifestacija 12. Ljeto na Gradini. Ulaz je slobodan.