IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "STVAR RAZLIČITOSTI" U GALERIJI PLAVI SALON

u Rijeci

Piše: Marko Sladojević | Objavljeno: 17.02.2017.
  • IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "STVAR RAZLIČITOSTI" U GALERIJI PLAVI SALON

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i član tima Europska prijestolnica kulture Vuk Ćosić otvorili su izložbu fotografija „Stvar različitosti“ koja prikazuje različite interpretacije lika Morčića, zaštitnog znaka Riječkog karnevala i grada Rijeke. Izložba je postavljena u zgradi Grada Rijeke, u Galeriji Plavi salon, a zainteresirani je mogu posjetiti srijedom od 16 do 18 sati. 
Galerija Plavi salon smještena je u obnovljenom prostoru Salona Grada Rijeke, a osmišljena je kao izložbeni prostor u kojem će se postavljati raznolike izložbe povezane s projektom Rijeka 2020, projektom Europske prijestolnice kulture. Kao što je gradonačelnik Obersnel podsjetio, prva izložba u ovom prostoru bila je posvećena radu, a na drugoj su bile izložene fotografije zemljopisnih karata Rijeke kroz svoju bogatu povijest. 
 
U prigodno vrijeme, trećom izložbom fotografija „Stvar različitosti“ predstavljen je Morčić koji je sastavni dio identiteta Rijeke. Autor izložbe Vuk Ćosić, član tima EPK, potražio je Morčića na različitim mjestima, predmetima i podlogama poput zidova, metala i kravata, istaknuvši koliko je važno razumjeti vlastiti identitet. Fotografije na kojem su ove različite interpretacije Morčića snimio je Ivan Crnković.   
 
Riječki Morčić nastao je na tragu venecijanskog nakita iz 17. i 18. stoljeća, a postao je tradicionalni nakit naših baka i prabaka te pomoraca, prenosivši se iz generacije u generaciju, rekao je gradonačelnik Obersnel. Tako je postao i simbol Riječkog karnevala, ali i grada Rijeke.
 
„Prije dvadeset i pet godina Rijeka je odabrala migranta za svoj znak. To govori nešto dobro“, poruka je izložbe „Stvar različitosti“. 

Galerijom Plavi salon upravlja Rijeka 2020 i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Svi koji žele, izložbu mogu pogledati srijedom od 16 do

Grad Rijeka

Pročitajte slijedeće

Počinje (sr)etno Selce

Počinje (sr)etno Selce

7. i 8. srpnja 2017. će se na četiri lokacije u Selcu (trg, riva, Polača i Tunar) već šestu godinu zaredom održavati etno festival (Sr)etno Selce.