Izložba fotografija autora Zorana Filipovića pod nazivom - 1991.

otvorenje od 11,00 sati 31. ožujka 2017. u Gradskom muzeju Crikvenica. Izložba će biti dostupna javnosti do 07. svibnja 2017. g.

Piše: Ida Serdarević | Objavljeno: 28.03.2017.
  • Izložba fotografija autora Zorana Filipovića pod nazivom - 1991.

Izložba 1991. predstavlja malen dio opusa ratnog fotografa Zorana Filipovića. Tužan podsjetnik na stradanja ratne 1991. godine što ih je bilježio svojim fotoaparatom diljem Hrvatske. Vukovar, Vinkovci, Petrinja Dubrovnik, Slatina… Njegove su brojne fotografije rata u Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini obišle svijet i bile nijemim svjedokom ratnih užasa. Svoj put u potrazi za istinom i njezinu prenošenju izborio je fotoaparatom u ruci, a misli i doživljaj rata kao ratnog fotoreportera prenio je u knjizi Dnevnik smrti. Izložba je to koja izaziva emocije i nemir. Teško je ostati ravnodušnim na fotografije, slike ljudi kojih više nema, beživotna tijela i brojne grobove, tragove života i ljudskog rada, gradova i sela nestalih u vihoru ratnog stradanja i besmislenih postupaka. Kako sam autor kaže: „Ovo je moja priča. Onako, kako sam je ja doživio, vidio i osjetio. Bez želje da sudi. Da se nametne kao jedina istina. Ovo je jednostavno tek moj… Dnevnik smrt.“

Zoran Filipović profesionalni je fotograf i pisac rođen u Brčkom 1959. godine. Od 1978. godine živi u Zagrebu gdje se posljednjih godina sve više bavi grafičkim i produkt-dizajnom. Kao fotograf objavljivao je u više uglednih svjetskih revija i magazina, kao što su Paris Match, Life, Photo, Le Figaro Magazine, Die Zeit, Frankfurter Allgemaine Magazine, Voque/GQ i drugi. Široj je svjetskoj javnosti poznatiji pod pseudonimom ZORO kojim se potpisivao tijekom suradnje s glasovitom agencijom Magnum Photos. Izlagao je u najuglednijim svjetskim galerijama i muzejima najvećih svjetskih metropola, kao što su New York, Frankfurt, Prag, Stockholm, Kopenhagen, Beč, Bratislava, Valencija, Abu Dhabi, Kairo, Teheran, Mexico City, ali i Sarajevo i Zagreb.

Kao autor dosad je u zemlji i inozemstvu objavio šesnaest knjiga, u kojima uspješno kombinira fotografsko i književno umijeće. Osim u Hrvatskoj knjige su mu objavljivane i u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini. O njemu i njegovu radu snimljeno je više dokumentarnih filmova u inozemstvu. Za fotografski, književni i dizajnerski rad više je puta nagrađivan.

Pročitajte slijedeće